Cukrzyca u osoby z chorobą alkoholową – podwójna patologia - Marek, Jerzy; Kowrach, Marek; Luźniak, Paweł (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W niniejszej pracy przedstawiono charakterystykę i epidemiologię choroby alkoholowej. Omówiono niekorzystne skutki zdrowotne nadużywania etanolu, do których zalicza się m.in. cukrzycę będącą następstwem poalkoholowego uszkodzenia trzustki. Scharakteryzowano odmienności w patofizjologii i przebiegu cukrzycy wynikające z obecności uzależnienia od alkoholu, które znacząco utrudnia osiągnięcie celów terapeutycznych, zakłócając kluczowe elementy procesu leczenia (przestrzeganie diety i reżimu farmakoterapii oraz prowadzenie samokontroli glikemii). Zwrócono uwagę na zjawisko degradacji społeczno-ekonomicznej osoby uzależnionej, będące dodatkowym czynnikiem zmniejszającym szansę na uzyskanie zadowalającej kontroli metabolicznej. Omówiono typowe modele współzależności cukrzycy i uzależnienia od alkoholu, każdorazowo ze zwróceniem uwagi na miejsce i rolę psychoterapii w proponowanym postępowaniu.