Artykuły oryginalnePrzydatność dermoskopii w diagnostyce perlistych grudek prącia - Michajłowski, Igor; Włodarkiewicz, Adam; Florczak, Konrad; Michajłowski, Jerzy; Sobjanek, Michał; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: W rozpoznaniu różnicowym perlistych grudek prącia (pearly penile papules – PPP) powinno się uwzględniać kłykciny kończyste, ektopowe gruczoły łojowe, mięczak zakaźny oraz rzadziej liszaj lśniący. W związku z rozpowszechnieniem zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego coraz częściej PPP są mylone z kłykcinami kończystymi. Trudności w różnicowaniu mogą dotyczyć również współistnienia PPP i kłykcin kończystych. Cel pracy: Poszukiwanie swoistych, charakterystycznych cech PPP w badaniu dermoskopowym oraz określenie przydatności powyższego badania w diagnostyce różnicowej PPP a kłykcin kończystych męskich narządów płciowych. Materiał i metody: Siedmiu pacjentów z izolowanymi PPP oraz 5 ze współistnieniem PPP i kłykcin kończystych poddano badaniu klinicznemu oraz dermoskopowemu. Wyniki: W badaniu dermoskopowym PPP uwidoczniono jako różowo-białawe kostki brukowe, występujące w jednym lub kilku rzędach (100% pacjentów). Każda grudka (kostka brukowa) zawierała centralnie położone punkcikowate (83,3% pacjentów) lub „przecinkopodobne” naczynia (75% pacjentów) oraz była otoczona półksiężycowatą obwódką (100% pacjentów). W kłykcinach kończystych dominował natomiast nieregularny układ zwykle licznych, punkcikowatych (dotted vessels) (100%) lub nieco większych naczyń (red globules) (40%). Patognomiczna była także obecność czerwonych i/lub czarnych kropek odpowiadających zakrzepom wewnątrznaczyniowym (100%). Wnioski: Stwierdzenie powyższych cech dermoskopowych PPP pozwala na precyzyjne ustalenie rozpoznania oraz ograniczenie zastosowania terapii. Zróżnicowanie PPP i kłykcin kończystych u pacjentów ze współistnieniem obu zmian pozwala również na ograniczenie obszaru poddawanego leczeniu.