Artykuły poglądoweZagadnienia prawne związane z zakażeniem wirusem HIV i chorobą AIDS - Jakubowicz, Jędrzej; Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Czesław; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
W niniejszym artykule przedstawiono analizę przepisów związanych z zakażeniem wirusem HIV i chorobą AIDS, a także przepisów pośrednio związanych z tym zakażeniem i chorobą zakaźną. Praca ta wiąże się także z uchyleniem poprzedniej i wejściem w życie nowej ustawy z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.