Opisy przypadkówŚwierzb pęcherzowy – opis przypadku - Marciniak, Adriana; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Silny, Wojciech; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Świerzb jest zakaźną chorobą związaną z infekcją ektopasożytem – roztoczem Sarcoptes scabiei. Najbardziej charakterystycznym objawem świerzbu jest świąd, nasilający się zwłaszcza w nocy. Poza typowym obrazem istnieją również doniesienia o świerzbie pęcherzowym, imitującym pemfigoid pęcherzowy. W niniejszym artykule zaprezentowano przypadek świerzbu, który klinicznie przypominał pemfigoid pęcherzowy.