Opisy przypadkówTrudności związane z diagnostyką zespołu Melkerssona-Rosenthala – opis przypadku - Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Zespół Melkerssona-Rosenthala jest rzadko występującym schorzeniem, charakteryzującym się triadą objawów klinicznych: nawracającym obrzękiem tkanek miękkich twarzy, porażeniem nerwu twarzowego oraz pobruzdowaniem i pofałdowaniem powierzchni języka (lingua plicata). Etiologia schorzenia nie jest do końca wyjaśniona. Bierze się pod uwagę czynniki infekcyjne, dziedziczne, alergiczne oraz teorię immunologiczną. Ocenia się, że zespół ten występuje u mniej niż 1% populacji. Najczęściej rozpoznaje się go wśród młodych dorosłych między 20. a 30. rokiem życia, jednak może rozpocząć się niezależnie od wieku. Przypadki choroby stwierdza się praktycznie na całym świecie. Klasyczną postać zespołu z pełną triadą objawów klinicznych obserwuje się rzadko i spotyka u 8–25% chorych, zdecydowanie dominują postacie niepełne oraz monosymptomatyczne. W pracy przedstawiono przypadek 69-letniego pacjenta, u którego podejrzewano zespół Melkerssona-Rosenthala, natomiast dodatkowo w procesie diagnostycznym rozpoznano granuloma fissuratum. Przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych, konsultacji specjalistycznych oraz zastosowane leczenie.