Opisy przypadkówRodzinnie występująca mięśniakowatość skóry i macicy. Przypadek kliniczny - Duś, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Mięśniaki skóry są rzadkimi, łagodnymi guzami wywodzącymi się z mięśni gładkich o różowo-fioletowawym, czerwono-brązowym lub cielistym zabarwieniu oraz charakterystycznej bolesności wywoływanej przez ucisk, stres i zmiany temperatury. Zajmują zazwyczaj tułów i wyprostne powierzchnie kończyn. W postaci mnogiej najczęściej występują jako mięśniaki wywodzące się z mięśnia przywłosowego (piloleiomyoma). Rodzinnie występująca leiomyomatoza jest genetycznie uwarunkowaną chorobą charakteryzującą się częstym współistnieniem mięśniaków macicy i określa się ją mianem mnogiej mięśniakowatości skóry i macicy (multiple cutaneous and uterine leiomyomatosis – MCUL). W pracy przedstawiono przypadek kliniczny 56-letniej chorej z mnogimi mięśniakami skóry ramienia lewego i tułowia, mięśniakami macicy oraz rodzinnym występowaniem zmian o podobnej morfologii.