Zagrożenie chorobami układu krążenia u kobiet (Ocena czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca grupy 6310 kobiet, mieszkanek Pomorza Zachodniego) - Karwat, Błażej; Chomicz, Janusz; Gorący, Jarosław; Pieczul-Mróz, Joanna; Przybycień, Krzysztof; Kornacewicz-Jach, Zdzisława (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
W Stanach Zjednoczonych choroba niedokrwienna serca (chns) jest główną przyczyną śmierci kobiet w wieku powyżej 50 lat i trzecią co do częstości przyczyną ich zgonów w ogóle. Podobne proporcje stają się aktualne dla Europy. Cel obecnego doniesienia to ocena występowania czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca w populacji 50-letnich kobiet Pomorza Zachodniego. Badaniami objęto 6 310 kobiet, urodzonych w 1951 r. Na podstawie zebranych danych, zgodnie z rekomendacjami Komisji Profilaktyki Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, lekarz opieki podstawowej określił stopień ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zwraca uwagę fakt, że aż u 50% kobiet badanych stwierdzono duże i bardzo duże zagrożenie chns. Aż u 26% kobiet stwierdzono otyłość, podwyższony poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL, u ponad 50%, nadciśnienie tętnicze u 33% badanych, ale przede wszystkim wysoki odsetek, bo 60% czynnie palących papierosy.