Hiperhomocysteinemia w przebiegu krótkotrwałej doustnej hormonalnej terapii zastępczej - Pieprzowska-Białek, Anna; Tomaszewski, Jacek; Skorupski, Paweł; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Oceniono stężenie homocysteiny w surowicy krwi kobiet przyjmujących doustną hormonalną terapię zastępczą. W przebiegu sześciomiesięcznej terapii substytucyjnej odnotowano istotne podwyższenie koncentracji homocysteiny w surowicy krwi kobiet stosujących doustnie walerianian estradiolu i lewonorgestrel.