Praktyczne podejście do różnicowania częstoskurczów z szerokimi zespołami QRS - Jastrzębski, Marek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W artykule omówiono różnicowanie częstoskurczów z szerokimi zespołami QRS na podstawie danych klinicznych oraz kryteriów elektrokardiograficznych. Przedstawione kryteria zobrazowano przykładowymi elektrokardiogramami. Ponadto scharakteryzowano trzy algorytmy stosowane do różnicowania pomiędzy częstoskurczem nadkomorowym a komorowym: Brugadów, bayesiański oraz aVR.