Perspektywy stosowania melatoniny w profilaktyce i leczeniu osteoporozy - Kos-Kudła, Beata; Marek, Bogdan; Kajdaniuk, Dariusz; Wołowska, Kinga; Ostrowska, Zofia (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Patogeneza osteoporozy jest złożona, wieloczynnikowa i nie do końca poznana. Dane przedstawione w niniejszej pracy sugerują, że oprócz niedoboru estrogenów w okresie pomenopauzalnym u kobiet oraz zmian w stężeniach wielu innych, dobrze poznanych czynników hormonalnych, wzrostowych i immunologicznych, także niedobór melatoniny może odgrywać rolę w patogenezie tej choroby. Natomiast zwiększona produkcja melatoniny może mieć ochronne znaczenie przed ubytkiem masy kostnej po menopauzie. Postuluje się, że doustne podawanie melatoniny może być przydatne w profilaktyce i leczeniu tej choroby.