Rola preparatów złożonych w terapii nadciśnienia tętniczego - Woźnicka, Lucyna; Posadzy-Małaczyńska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Większość pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze wymaga leczenia więcej niż jednym lekiem hipotensyjnym. Dotyczy to szczególnie pacjentów z innymi współistniejącymi chorobami. Z tego względu terapia nadciśnienia tętniczego przy użyciu preparatów złożonych jest konieczna do osiągnięcia właściwych wartości ciśnienia tętniczego. W wielu przypadkach terapia ta przyspiesza osiągnięcie celów terapeutycznych przy porównywalnej lub lepszej tolerancji niż w przypadku monoterapii wyższymi dawkami leków hipotensyjnych. Dodatkowymi kwestiami mogą być korzyści ekonomiczne takiej terapii oraz efektywniejsza współpraca z pacjentem. Przeprowadzone w ostatnich latach duże próby kliniczne dowodzą, że terapia złożona nadciśnienia tętniczego ma już ugruntowaną pozycję. Coraz częściej na rynku pojawiają się preparaty złożone – jako bezpośredni efekt informacji płynących z wieloośrodkowych badań. Takie preparaty w niedalekiej przyszłości mogą stać się podstawowym sposobem terapii wielu pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze.