Atrofia narządów moczowo-płciowych u kobiet po menopauzie - Makuła, Andrzej; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Niskie stężenia hormonów płciowych w surowicy kobiet po menopauzie są odpowiedzialne za szereg przypadłości zgłaszanych tym okresie. Wśród nich znajduje się duża grupa skarg na dolegliwości ze strony narządów moczowo-płciowych. Występujące w nich zmiany o charakterze zanikowym mogą być przyczyną stanów chorobowych, jak również powodować trudności w postępowaniu diagnostyczno-leczniczym. Substytucja hormonalna w okresie perimenopauzalnym jest skuteczną prewencją wystąpienia powyższych zmian, a zastosowana po menopauzie w znacznej mierze je likwiduje, powodując ustąpienie większości zgłaszanych dolegliwości i poprawę jakości życia kobiet.