Artykuł przeglądowyZaburzenia tolerancji glukozy u pacjentów z guzem chromochłonnym - Denisewicz, Katarzyna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów towarzyszą różnym endokrynopatiom, w których dochodzi do zwiększenia wydzielania hormonów kontrregulujących w stosunku do działania insuliny, takich jak: hormon wzrostu, katecholaminy, glikokortykosteroidy, aldosteron i glukagon. Nadmiar katecholamin powoduje zaburzenia tolerancji glukozy, m.in. poprzez zahamowanie wydzielania insuliny, stymulację glukoneogenezy i glikogenolizy oraz nasilenie lipolizy. Zwiększone wartości glikemii stwierdza się u ok. 50% osób z guzem chromochłonnym, natomiast cukrzyca występuje z częstością 15–48%. Pacjenci chorują zwykle na cukrzycę typu 2 i nie wymagają stosowania insuliny. Zastosowanie leków a-adrenergicznych przed zabiegiem operacyjnym nie wpływa istotnie na poprawę tolerancji węglowodanów, natomiast po resekcji guza obserwuje się zwykle pełne ustąpienie objawów cukrzycy.