Postępy w kardiodiabetologii w 2009 roku - Niebisz-Cieślak, Agnieszka B. (Kardiologia na co Dzień, 2009)
Liczne badania i obserwacje poddają w 2009 r. postępowanie w kardiodiabetologii pod rozwagę i dyskusję. Insulinooporność jest istotnym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę. Mimo istniejących i aktualnych kryteriów z 2005 r. dotyczących rozpoznania zespołu metabolicznego, wciąż poszukuje się nowych systemów do stratyfikacji ryzyka metabolicznego i kardiologicznego. Istnieją ponadto próby indywidualizacji określania predyspozycji do powyższych zaburzeń, podobnie jak w przypadku cukrzycy ciążowej. W przypadku operacji bariatrycznych obserwuje się korzystne wyniki leczenia cukrzycy skojarzonej z otyłością. Największą burzę wywo- łały jednak wyniki wieloletnich badań klinicznych stwierdzające zwiększenie śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych u chorych leczonych intensywnie hipoglikemizująco, które być może spowodują zmianę w zaleceniach i schematach terapeutycznych w kardiodiabetologii.