Praktyczne podejście do oceny dysfunkcji rozkurczowej lewej komory - Braksator, Wojciech; Chybowska, Barbara (Kardiologia na co Dzień, 2009)
Upośledzona funkcja rozkurczowa lewej komory jest często występującą patologią, chociaż nie muszą jej towarzyszyć objawy jawnej niewydolności serca. Mimo braku cech klinicznych, zaawansowane stadia dysfunkcji rozkurczowej, nawet przy prawidłowej frakcji wyrzutowej, wiążą się jednak z pogorszeniem jakości życia oraz strukturalnymi nieprawidłowościami, które znajdują odzwierciedlenie w zwiększonym ogólnym ryzyku sercowo-naczyniowym. Echokardiografia odgrywa podstawową rolę w ocenie funkcji rozkurczowej, która to ocena jest integralną częścią rutynowego badania. W artykule przedstawiono podstawowe pomiary echokardiograficzne oraz schemat klasyfikacji stopnia zaawansowania tej patologii na podstawie nowych wytycznych dotyczących echokardiograficznej oceny funkcji rozkurczowej.