Partner podwyższonego ryzyka - Chacińska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Menedżerowie zdrowia mają nieustannie problem: zawiesić działalność, czy robić zabiegi, leczyć i drżeć o to, czy NFZ zapłaci za nadwykonania. Urzędnicy NFZ mają ten komfort, że gdyby coś poszło nie tak, mogą śmiało powiedzieć myśmy niczego nie obiecywali . Nie mogliby w ten sposób traktować świadczeniodawców, czyli partnerów biznesowych, gdyby nie byli monopolistami. Gdyby NFZ miał konkurencję, świadczeniodawcy uciekliby do niej, bo nikt nie lubi takiego poruszania się w mętnej wodzie, domyślania się i zgadywania, co płatnik miał na myśli.