Kliniczna schizofrenia - Masełbas, Wojciech; Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Do czasu rozpoczętej przed kilkoma miesiącami kontroli NIK, niewiele osób interesowało się prawnymi i ekonomicznymi aspektami prób klinicznych prowadzonych w polskich ośrodkach badawczych. Dla sponsorów głównym kosztem było wynagrodzenie badacza, a koszty szpitala traktowano marginalnie. Z tego powodu postępowanie kontrolne było nader słuszne i pożyteczne. Czy jednak restrykcyjne zalecenia kontrolne nie sparaliżują badań klinicznych w Polsce? Czy lekarstwo nie okaże się gorsze od choroby? W pragmatyce należałoby sięgnąć po sprawdzone rozwiązania. Tak, by badania kliniczne opłacały się wszystkim – szpitalom, badaczom, systemowi opieki zdrowotnej, koncernom farmaceutycznym, a przede wszystkim pacjentom. Czy jest to możliwe? Jak pokazują doświadczenia niektórych krajów, można pogodzić ogień i wodę interes firmy farmaceutycznej, korzyści społeczne i godziwe wynagrodzenie instytucji zaangażowanych w badania.