Nie przepisywać bezmyślnie - Kolasa, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
W 2008 r. Rada Konsultacyjna AOTM wydała 69 rekomendacji HTA. Aż w 33 z nich wskazywano błędy w analizach farmakoekonomicznych. Można zatem wysnuć wniosek, iż farmakoekonomika stała się kolejną barierą na drodze do refundacji. Czy rzeczywiście tak musi być? Nie, jeśli spróbujemy w umiejętny sposób wykorzystywać globalne dane do eksponowania wartości produktu na polskim rynku.