Prawo do śmierci - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2009)
– W Europie powstaje nowa gałąź śmiertelnego przemysłu grzmią kościelni hierarchowie. – Eutanazja to okrutna zakamuflowana chęć finansowego odciążenia służby zdrowia, oszczędzania kosztem ludzkiego życia – alarmują przeciwnicy śmierci na życzenie. – Nie śmierć jest okrutna, lecz ludzie, którzy wbrew czyjejś woli zmuszają kogoś do życia – przekonują jej protagoniści. Coraz więcej krajów otwiera prawne furtki do rozmyślnego powodowania zgonów.