Nowości w archiwach - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Punkty rejestracji witają pacjentów wysłużonymi, drewnianymi szufladami, w których znajdują się ich teczki. Schorowani ludzie przemykają korytarzami szpitali trzymając pod pachą stosy dokumentów, często uzupełnione szarymi kopertami, w których taszczą zdjęcia RTG. To smutny obraz, do którego się przywykliśmy, ale który na szczęście ulega zmianie. Dostępne na polskim rynku systemy archiwizacji danych medycznych nie odbiegają już od światowych standardów. Coraz więcej placówek zdrowia inwestuje w nie, stawiając na wygodę, oszczędność czasu i miejsca, ale przede wszystkim bezpieczeństwo pacjenta.