Jak zdobyć pieniądze w dobie kryzysu? - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Zadłużenie polskiej służby zdrowia przekracza 14 mld zł. Odsetki karne i koszty komornicze pochłaniają rocznie 1/4 tej kwoty. Czy szpitale i prywatne praktyki lekarskie stać w tej sytuacji na zakup nowoczesnego sprzętu? Okazuje się, że tak! Z pomocą przychodzą prywatne firmy oferujące produkty finansowe skrojone na potrzeby służby zdrowia. Stanowią naturalną przeciwwagę dla systemu opieki zdrowotnej, który finansowo i organizacyjnie kuleje, czy wręcz wegetuje.