Izolowana zakrzepica żyły śledzionowej u 11-letniej dziewczynki chorującej na przewlekłe zapalenie trzustki i wrzodziejące zapalenie jelita grubego - Iwańczak, Barbara; Krzesiek, Elżbieta; Zaleska-Dorobisz, Urszula (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
W niniejszej pracy przedstawiono dziewczynkę, u której w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego wystąpiła izolowana zakrzepica żyły śledzionowej. W jej następstwie rozwinęło się nadciśnienie wrotne, które doprowadziło do rozwoju żylaków dna żołądka. U dziewczynki nastąpiła samoistna rekanalizacja żyły śledzionowej, bez konieczności interwencji chirurgicznej. Dalsza 18-miesięczna obserwacja nie wykazała zwiększenia stopnia zaawansowania żylaków podwpustowych czy pojawienia się żylaków przełyku. Dziewczynka jest w remisji klinicznej i pod stałą kontrolą lekarską w Klinice.