Artykuł oryginalnyRoztocze spiżarniane jako czynnik etiologiczny przewlekłego alergicznego nieżytu nosa - Tworek, Damian; Czerwińska, Katarzyna; Kupryś-Lipińska, Izabela; Zielińska-Wyderkiewicz, Ewa; Kuna, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Nadal nie jest znana rola roztoczy spiżarnianych w rozwoju objawów przewlekłego nieżytu nosa w krajach europejskich. Cel: Celem badania było określenie częstości występowania dodatnich testów skórnych z alergenami roztoczy spiżarnianych u osób z przewlekłym nieżytem nosa i przedstawienie klinicznej charakterystyki tej grupy. Materiał i metody: W badaniu udział wzięły osoby skierowane z objawami przewlekłego nieżytu nosa do Poradni Chorób Alergicznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. N. Barlickiego w Łodzi. Pacjentom wykonano punktowe testy skórne (PTS) z podstawowym zestawem aeroalergenów rozszerzonym o trzy roztocze spiżarniane (Acarus siro, Lepidoglyphus destructor i Tyrophagus putrescentiae) oraz badanie spirometryczne. Pacjenci odpowiedzieli na pytania z kwestionariusza Schultzego-Werninghausa dla osób z chorobami alergicznymi układu oddechowego. Wyniki: W badaniu udział wzięło 91 pacjentów, u 60 (66%) z nich stwierdzono atopowe podłoże zgłaszanych dolegliwości. Spośród osób atopowych 24 (40%) miało przynajmniej jeden dodatni wynik PTS z alergenem roztoczy spiżarnianych (grupa RS+). Głównym objawem ze strony nosa była blokada, zgłaszana przez 88,9% pacjentów RS– i 95,8% pacjentów RS+. Nie odnotowano istotnych różnic między grupami w częstości zgłaszania blokady nosa, kichania, wycieku, świądu nosa oraz objawów oskrzelowych ogółem. Pacjenci z grupy RS+ istotnie częściej skarżyli się na występowanie pokrzywki, natomiast pacjenci z grupy RS– na produktywny kaszel. Wnioski: Roztocze spiżarniane mogą być niedocenianą przyczyną przewlekłego alergicznego nieżytu nosa. Charakterystyka kliniczna grupy RS+ nie różni się istotnie od grupy RS–.