Artykuł oryginalnyZaburzenie proliferacji oraz adhezji międzykomórkowej w naskórku jako jeden z mechanizmów działania promieniowania ultrafioletowego typu B - Lesiak, Aleksandra; Słowik-Rylska, Małgorzata; Kozłowski, Wojciech; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Jochymski, Cezary; Rogowski-Tylman, Michał; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Zaburzenie proliferacji oraz procesów adhezji komórkowej stanowią jeden z elementów patogenetycznych fotokancerogenezy. Cel: Ocena ekspresji białka Ki-67 oraz b-kateniny w naskórku wolontariuszy poddanych ekspozycji na UVB. Materiał i metody: Dziewięciu wolontariuszy naświetlano UVB przez 10 kolejnych dni (10 × 0,7 MED – całe ciało, grupa 1.). Kolejnych 9 ochotników eksponowano przez 10 kolejnych dni na UVB (10 × 0,7 MED – całe ciało), a następnie naświetlano miejscowo (10 × 10 cm, skóra pośladka) dawką 3 MED UVB – grupa 2. Wolontariuszy z grupy 3. (n = 4) poddawano pojedynczej, miejscowej (skóra pośladka) ekspozycji promieniowaniem dawką 3 MED UVB. Czterech zdrowych ochotników (grupa 4.) stanowiło nienaświetlaną grupę kontrolną. Dobę po ostatnim naświetlaniu pobierano wycinki skóry do oceny immunohistochemicznej, w której analizowano naskórkową ekspresję białka Ki-67 i b-kateniny. Wyniki: Analizując liczbę komórek Ki-67(+) w poszczególnych grupach, wykazano istotnie statystycznie większą ich liczbę w wycinkach pobranych w grupie 1., 2. i 3. w porównaniu z grupą kontrolną. Stwierdzono także istotnie większą liczbę komórek Ki-67(+) w grupie 2. niż w grupie 1., a także w grupie 2. niż w grupie 3. Analizując liczbę komórek wykazujących ekspresję b-kateniny w poszczególnych grupach w odniesieniu do grupy kontrolnej, odnotowano istotnie mniejszą ich liczbę w wycinkach pobranych od osób z grup 1.–3. Wnioski: Uzyskane wyniki sugerują udział UVB w zaburzeniu procesów proliferacyjnych, a także ich zdolność do uszkodzenia integralności naskórka. Obserwowane zjawiska są prawdopodobnie jednymi z elementów biorących udział w fotokancerogenezie. Ze względu na rozluźnienie połączeń międzykomórkowych odgrywają również rolę w inwazyjności procesu nowotworowego.