Artykuł oryginalnyŚwiadomość zdrowotna pacjentów lekarza rodzinnego i onkologa na temat zmian barwnikowych i czerniaka - Rykała, Jan; Kołacińska, Agnieszka; Witmanowski, Henryk; Kruk-Jeromin, Julia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Celem pracy jest ocena poziomu świadomości zdrowotnej pacjentów lekarza rodzinnego i onkologa na temat zmian barwnikowych i czerniaka. Chociaż czerniak jest stosunkowo rzadko występującym nowotworem w wielu krajach, to zachorowalność na niego zwiększa się 2-krotnie co dekadę. Lekarze podstawowej opieki zdrowotnej i onkolodzy odgrywają główną rolę w przygotowaniu strategii, mających na celu unikanie czynników ryzyka, aby nie dopuścić do rozwoju choroby, oraz wykrywaniu czerniaka we wczesnym stadium zaawansowania choroby.