Artykuł oryginalnyPierwotne nowotwory skóry – wyniki terapii fotodynamicznej - Rykała, Jan; Peszyński-Drews, Cezary; Witmanowski, Henryk; Kruk-Jeromin, Julia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Diagnostyka i terapia fotodynamiczna jest nową procedurą łączącą działanie promieniowania laserowego z substancją wrażliwą na światło. Światło laserowe umożliwia dokładniejsze obejrzenie, a także leczenie zmian nowotworowych umiejscowionych na skórze, głowie, szyi, przełyku, w drogach oddechowych, żołądku, pęcherzu moczowym, narządach płciowych żeńskich lub w innych okolicach ciała. Istota procesu zależy od wzbudzenia świecenia poprzez substancję światłowrażliwą w większej ilości niż w skórze zdrowej zgromadzonej w tkance nowotworowej. Połączenie promieniowania laserowego z substancją wrażliwą na światło rozpoczyna reakcję fotochemiczną, prowadzącą do uwalniania tlenu singletowego i niszczenia komórki nowotworowej.