Artykuł poglądowyOwrzodzenia narządów płciowych jako wrota do zakażenia wirusem HIV - Duś, Monika; Łuczkowska, Magdalena; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Owrzodzenia narządów płciowych (genital ulcer diseases – GUDs) są udokumentowanym czynnikiem ułatwiającym zakażenie wirusem HIV-1. Do głównych patogenów wywołujących GUDs zalicza się: Herpes simplex virus (HSV), Treponema pallidum i Haemophilus ducreyi. Uważa się, że GUDs mogą zwiększyć ryzyko transmisji wirusa HIV nawet 100-krotnie. Rozważa się kilka mechanizmów ułatwiających przeniknięcie wirusa do żywego organizmu. Pierwszym z nich jest mechaniczne uszkodzenie naskórka lub błon śluzowych stwarzające fizyczne wrota infekcji. Kolejnym sprzyjającym czynnikiem jest zwiększona liczba komórek nacieku zapalnego, takich jak makrofagi oraz limfocyty T. Obserwowana zwiększona ekspresja (up-regulation) koreceptorów HIV – CCR5 i CXCR4 – na powierzchni makrofagów i limfocytów naciekających owrzodzenie dodatkowo zwiększa ryzyko wniknięcia wirusa do organizmu. W artykule omówiono relacje między poszczególnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową, przebiegającymi z owrzodzeniami narządów płciowych, a zakażeniem HIV.