Opis przypadkuChoroba Behçeta – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Romańska-Gocka, Krystyna; Gocki, Jacek; Placek, Waldemar; Uchańska, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
W niniejszym opracowaniu autorzy przedstawili rzadki przypadek choroby Behçeta u mężczyzny rasy kaukaskiej. Choroba ta jest przewlekłym, nawracającym, układowym zapaleniem naczyń krwionośnych, której wystąpienie wydaje się zależeć od czynników środowiskowych u osób predysponowanych genetycznie. Pojawia się endemicznie w centralnej i wschodniej Azji. Najczęściej spotyka się objawy skórne i śluzówkowe, takie jak nawracające afty w jamie ustnej i owrzodzenia okolic płciowych. Ciężkie zapalenie struktur oka może doprowadzić do utraty wzroku. Zajęcie narządów może spowodować zagrażające życiu powikłania. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek kliniczny, omówiono objawy choroby oraz kryteria rozpoznania i zasady leczenia.