Opis przypadkuNawracające owrzodzenia neurotroficzne u pacjentki z przepukliną oponowo-rdzeniową – opis przypadku - Misterska, Małgorzata; Szulczyńska-Gabor, Joanna; Silny, Wojciech; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Jankowski, Roman; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Zaburzenia neurologiczne stosunkowo rzadko bywają przyczyną owrzodzeń kończyn dolnych. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 29-letniej kobiety z rozszczepem kręgosłupa oraz wrodzoną przepukliną oponowo-rdzeniową odcinka lędźwiowo-krzyżowego, u której od wczesnego dzieciństwa pod wpływem niewielkich urazów obserwowano tworzenie niebolesnych i niegojących się nadżerek oraz głębokich owrzodzeń w obrębie lewej stopy. Wieloletnie nieskuteczne leczenie objawowe oraz brak właściwej diagnozy uniemożliwiającej podjęcie terapii przyczynowej doprowadziły w konsekwencji do amputacji V palca stopy lewej, a później także do powstania zmian osteolitycznych w obrębie kości śródstopia i wystąpienia objawów ogólnych zagrażających życiu pacjentki.