Opis przypadkuPrzejściowe ujawnienie się opryszczkowatego zapalenia skóry u kobiety z predyspozycją rodzinną wywołane przyjmowaniem propafenonu - Duś, Monika; Gornowicz, Justyna; Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Opryszczkowate zapalenie skóry (dermatitis herpetiformis – DH) jest autoimmunizacyjną chorobą pęcherzową powiązaną patogenetycznie z celiakią. Charakteryzuje się występowaniem silnie swędzących, symetrycznie rozmieszczonych zmian grudkowo-pęcherzykowych, zlokalizowanych głównie na wyprostnych powierzchniach przedramion, łokci, kolan i w okolicy pośladkowej. Często występuje rodzinnie. Wiele leków i substancji chemicznych jest wyzwalaczami choroby. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 29-letniej kobiety z DH wywołanym stosowaniem propafenonu, u której stwierdzono obciążony wywiad rodzinny w kierunku tego schorzenia.