Opis przypadkuUrticaria vasculitis w przebiegu podostrego skórnego tocznia rumieniowatego – opis przypadku - Rosińska-Więckowicz, Anna; Misterska, Małgorzata; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Podostry skórny toczeń rumieniowaty (subacute cutaneous lupus erythematosus – SCLE) jest dermatozą cechującą się znaczną nadwrażliwością na światło słoneczne i przebiegającą bez pozostawienia blizn. Mimo okresowego występowania objawów ogólnych (bóle mięśniowe, stawowe, stany podgorączkowe), choroba zwykle nie zajmuje nerek. Zmiany skórne mogą być niekiedy indukowane przez niektóre leki. Urticaria vasculitis jest postacią pokrzywki przewlekłej autoimmunologicznej, rozwijającej się na podstawie zmian zapalnych wokół i w obrębie ścian naczyń, związanych z odkładaniem się kompleksów immunologicznych (mechanizm III reakcji wg Gella i Coombsa). Wysiewom bąbli pokrzywkowych mogą towarzyszyć bóle stawowe, kostne lub bóle brzucha, a znacznie rzadziej zaburzenia funkcji nerek. Bąble pokrzywkowe utrzymują się zwykle dłużej niż w zwykłej pokrzywce (do 72 godz.). Stwierdzenie u chorego objawów urticaria vasculitis jest wskazówką do wykonania diagnostyki w kierunku chorób tkanki łącznej, głównie tocznia układowego. Pokrzywka naczyniowa może również towarzyszyć wirusowemu zapaleniu wątroby typu B i C oraz niedoborom dopełniacza. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek pacjenta, u którego stwierdzono nadwrażliwość na promieniowanie ultrafioletowe (MED 0,051 J/cm 2 ), rumieniowo-obrzękowe ogniska na skórze twarzy, tułowia i kończyn górnych, okresowo występujące uczucie świądu skóry oraz dolegliwości bólowe ze strony stawów. Wielokrotnie oznaczane w ciągu roku przeciwciała przeciwjądrowe pojawiały się w mianach od 1 : 80 do 1 : 2560. Odnotowane u chorego liczne zmiany rumieniowo-obrzękowe na skórze twarzy, tułowia i kończyn górnych, wraz z wybitną nadwrażliwością na światło, pozwoliły na ustalenie rozpoznania SCLE, natomiast w badaniu histopatologicznym wycinka skóry rozpoznano cechy urticaria vasculitis. Po włączeniu metyloprednizolonu (w dawce 16 mg/dobę) i dapsonu (w dawce 100 mg/dobę) dolegliwości stopniowo ustąpiły i obecnie obserwuje się remisję choroby.