Współistnienie śluzaka rzekomego otrzewnej, gruczolako-torbielaka śluzowego wyrostka robaczkowego oraz ziarniszczaka jajnika u 54-letniej kobiety. Opis przypadku - Sobstyl, Małgorzata; Bednarek, Wiesława; Czekierdowski, Artur; Kondracka, Adrianna; Pawłowska-Wakowicz, Barbara; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Etiologia śluzaka rzekomego jest niejasna. W wielu pracach naukowych opisuje się współistnienie tego schorzenia ze śluzowymi nowotworami jamy brzusznej. Najczęściej jednak jest on powiązany ze śluzowymi guzami wyrostka robaczkowego i/lub jajnika. W opisywanym przez autorów niniejszego opracowania przypadku śluzak rzekomy współistniał z gruczolako-torbielakiem śluzowym wyrostka robaczkowego i ziarniszczakiem jajnika prawego. W badaniu ultrasonograficznym stwierdzono wielokomorowy guz jajnika prawego z polami litymi, wielkości ok. 9 cm. Wyniki badań laboratoryjnych łącznie ze stężeniem antygenu Ca 125 były w granicach normy. Wykonano laparotomię, podczas której stwierdzono: trzon macicy wielkości prawidłowej, jajniki obustronnie powiększone z torbielami śluzowymi na powierzchni, guz średnicy ok. 8 cm obejmujący także wyrostek robaczkowy, w obrębie sieci zmiany guzowate o charakterze śluzowym. Płynu w jamie brzusznej nie zaobserwowano. Wykonano usunięcie macicy z przydatkami i mankietem pochwy, wycięto guz na granicy jelita grubego i cienkiego, obejmujący prawdopodobnie wyrostek robaczkowy oraz usunięto sieć większą w całości. W przypadku stwierdzenia obecności śluzaka rzekomego otrzewnej celowe wydaje się poszukiwanie nowotworu złośliwego głównie wyrostka robaczkowego i jajnika, rzadziej innych narządów.