Śródoperacyjne powikłania limfadenektomii miednicznej w nowotworach nabłonkowych macicy - Obrzut, Bogdan; Skręt, Andrzej; Obrzut, Marzanna; Naróg, Maciej; Król, Piotr; Kluz, Tomasz; Kluza, Roman (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel: Celem niniejszej pracy była ocena powikłań śródoperacyjnych limfadenektomii miednicznej u pacjentek z rakiem szyjki macicy i rakiem endometrium. Materiały i metody: Prospektywnym kohortowym badaniem objęto grupę 158 pacjentek, u których wykonano limfadenektomię miedniczną oraz proste lub radykalne usunięcie macicy w zależności od typu i zaawansowania nowotworu. Wyniki: Powikłania śródoperacyjne wystąpiły u 6 (3,8%) ze 158 pacjentek. W grupie kobiet operowanych z powodu raka endometrium zanotowano wyłącznie powikłania krwotoczne, natomiast w grupie pacjentek operowanych z powodu raka szyjki macicy komplikacje dotyczyły układów naczyniowego, moczowego i nerwowego. Odsetek powikłań śródoperacyjnych był nieznamiennie większy u pacjentek z rakiem szyjki macicy niż z rakiem endometrium (odpowiednio 3,92 i 3,57%). Średnia liczba usuniętych węzłów chłonnych była znamiennie większa u chorych na raka szyjki macicy niż raka endometrium (p < 0,0001). Wnioski: Limfadenektomia miedniczna jest bezpiecznym zabiegiem, charakteryzującym się małym odsetkiem powikłań śródoperacyjnych. Częstość powikłań śródoperacyjnych limfadenektomii miednicznej wykonanej u pacjentek z nabłonkowymi nowotworami macicy nie zależy ani od typu nowotworu, ani od liczby usuniętych węzłów chłonnych.