Komórka niedotleniona celem dla terapii selektywnej w onkologii - Michalski, Bogdan; Banyś, Anna; Drosdzol, Agnieszka; Skrzypulec, Violetta; Mazurek, Urszula (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Hipoksja jest czynnikiem niekorzystnym, który predysponuje nie tylko do bardziej agresywnego przebiegu choroby i szybszego powstawania przerzutów, ale również do oporności pacjentek na standardowe schematy leczenia. Paradygmatem jest stwierdzenie, że wzrost guza nowotworowego zależy od ilości tlenu i produktów odżywczych dostarczanych poprzez nowo powstałą sieć naczyń krwionośnych (angiogeneza), a bezpośrednim efektem tego wzrostu jest powstawanie przerzutów odległych poprzez nową sieć naczyń limfatycznych (limfangiogeneza). Patofizjologicznym fundamentem angiogenezy i limfangiogenezy w guzie nowotworowym jest niedotlenienie. Badania kliniczne ostatnich lat jednoznacznie potwierdzają, że niedotlenienie stanowi główny problem dla radioterapii, a małe wysycenie komórek tlenem przyspiesza progresję nowotworu, bez względu na to, jakie leczenie przeciwnowotworowe jest stosowane. Hipoksja może przyczynić się do powstania oporności na leki poprzez amplifikację genów powodujących występowanie lekooporności oraz indukcję związanych z hipoksją białek stresu.