Łagodne guzy narządu rodnego o klinicznej złośliwości - Kowalczyk-Amico, Katarzyna; Szubert, Maria; Hendzel, Katarzyna; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Łagodne nowotwory narządu rodnego są powszechnie spotykane u kobiet w każdym wieku. Celem pracy było przedstawienie przypadków pacjentek operowanych z powodu zmiany łagodnej narządu rodnego, u których doszło do ujawnienia cech miejscowej i klinicznej złośliwości guza. Materiał i metody: W pracy przedstawiono 5 przypadków pacjentek hospitalizowanych i operowanych w Klinice Ginekologii Operacyjnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2004–2009 z powodu zmian narządu rodnego. Kryterium wyboru było stwierdzenie zmiany łagodnej w doraźnym i ostatecznym badaniu histopatologicznym, pozostawanie pacjentki pod obserwacją w przyklinicznej poradni oraz wystąpienie w przebiegu pooperacyjnym dolegliwości mogących sugerować tzw. kliniczną złośliwość zmiany. Wyniki: U 3 pacjentek stwierdzono guz jajnika o typie cystadenoma mucinosum, u 2 pacjentek – zmiany mięśniakowate macicy: angioleiomyoma oraz benign metastasizing leiomyoma. U każdej ze wspomnianych pacjentek wystąpiły trudności podczas operacji, polegające na wzmożonym krwawieniu, konieczności preparowania licznych zrostów, zmienionej przez guz topografii narządów miednicy mniejszej lub pęknięciu guza z uwolnieniem śluzowatej treści. W przebiegu pooperacyjnym u wszystkich pacjentek doszło do nawrotu zmian. Wnioski: Kliniczna złośliwość histologicznie łagodnego guza narządu rodnego może polegać na tworzeniu wznów w obrębie innych narządów, które prowadzą do ich niewydolności, występowaniu zmian w obrębie przewodu pokarmowego i moczowego wynikających z ucisku przez guz nawrotowy, pogorszeniu ogólnego stanu zdrowia (anemizacja, odbiałczanie, kacheksja). Pacjentki po operacjach z powodu łagodnych zmian narządu rodnego wymagają obserwacji klinicznej w celu wczesnego rozpoznania nawrotu zmiany.