Hormonalna terapia zastępcza a ciśnienie tętnicze krwi - Olszanecka, Agnieszka; Czarnecka, Danuta; Kawecka-Jaszcz, Kalina (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących bezpieczeństwa stosowania terapii hormonalnej u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Szczególnie istotnym problemem jest wpływ terapii hormonalnej na układ krążenia. Biorąc pod wagę, że w okresie po menopauzie istotnie wzrasta częstość występowania zarówno nadciśnienia tętniczego, jak i jego powikłań, w tym udaru mózgu i zawału serca, stosowanie terapii hormonalnej w tej populacji kobiet wymaga szczegółowej i aktualnej wiedzy. Artykuł przedstawia aktualne dane dotyczące wpływu estrogenów na układ krążenia, roli menopauzy w patogenezie nadciśnienia tętniczego oraz wpływu różnych postaci terapii hormonalnej na ciśnienie tętnicze. Podsumowując, jednoznacznie nie zaleca się terapii hormonalnej w prewencji chorób układu krążenia u kobiet, natomiast każdorazowo podejmując decyzję o leczeniu młodszych kobiet w okresie okołomenopauzalnym w celu złagodzenia objawów związanych z menopauzą, należy indywidualnie określić ryzyko sercowo-naczyniowe oraz zarówno potencjalne korzyści, jak i zagrożenia wynikające z takiej terapii.