Seksualność kobiet ze stwardnieniem rozsianym - Błażejewska, Anita; Lew-Starowicz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Zaburzenia seksualne są ważnym, niestety, często niedocenianym objawem stwardnienia rozsianego. Postępujący proces demielinizacji w istocie białej w ośrodkowym układzie nerwowym prowadzi do wielu znanych zaburzeń, w tym do niepełnosprawności oraz zaburzeń seksualnych. Celem tego artykułu było przedstawienie znanych zaburzeń seksualnych u kobiet ze stwardnieniem rozsianym oraz podstaw ich leczenia.