Rola polimorfizmów pojedynczych nukleotydów (SNP) w obrębie genów mechanizmów naprawy DNA przez rekombinację RAD51, XRCC2, XRCC3 i XRCC4 w patogenezie raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Sobczuk, Anna; Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Uszkodzenia DNA człowieka mogą być skutkiem ekspozycji na różnorodne substancje występujące w środowisku zewnętrznym lub wewnątrz komórki. Najwięcej uszkodzeń powstaje w procesach endogennych, przede wszystkim jako konsekwencje błędów w replikacji DNA. W czasie średniego życia człowieka ma miejsce ok. 1017 podziałów komórkowych, z których każdy wymaga wprowadzenia we właściwe miejsce 6 × 109 nukleotydów. W ciągu całego życia dochodzi zatem do 6 × 1026 okazji do powstania błędu, mogącego dać początek mutacjom, wynikających jedynie z procesu replikacji. Źródłem uszkodzeń może być także szereg innych procesów endogennych, jak również wiele czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych w środowisku zewnętrznym. Częste zmiany DNA mogłyby mieć śmiertelne konsekwencje dla organizmu, gdyby nie były kontrolowane przez systemy naprawy DNA.