Wpływ terapii atorwastatyną na strukturę błony erytrocytarnej i stężenie białka C-reaktywnego u kobiet z zespołem metabolicznym w okresie menopauzy - Franiak-Pietryga, Ida; Balcerak, Magdalena; Sikora, Joanna; Duchnowicz, Piotr; Koter-Michalak, Maria; Stetkiewicz, Tomasz; Broncel, Marlena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel pracy: Ocena wpływu atorwastatyny na lipidy osocza, białko C-reaktywne (hsCRP) oraz na strukturę błony erytrocytów (cholesterol błonowy i aktywność ATP-azy-Na+/K+) u kobiet w okresie menopauzalnym ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. Materiał i metody: Badaniami objęto 20 kobiet w okresie menopauzalnym (średnia wieku wynosiła 55 ±3,69 roku), które spełniały następujące kryteria zespołu metabolicznego (ZM): obwód talii ł 80 cm, zwiększone stężenie triglicerydów (TG) > 150 mg/dl (1,7 mmol/l), zmniejszone stężenie frakcji HDL cholesterolu < 50 mg/dl (1,3 mmol/l) oraz podwyższone ciśnienie tętnicze skurczowe (systolic blood pressure – SBP) ł 130 mm Hg lub rozkurczowe (diastolic blood pressure – DBP) ł 85 mm Hg i zastosowano leczenie atorwastatyną w dawce 10 mg/dobę. Grupę kontrolną stanowiło 18 zdrowych kobiet w wieku 55 ±6,48 roku. Przed terapią, po 4 i po 12 tyg. leczenia oznaczono pełny lipidogram osocza, stężenie hsCRP (metodą immunoenzymatyczną), cholesterolu błonowego (metodą Ilcy) oraz aktywność ATPazy-Na+/K+ w erytrocytach (metodą wg Bartosza i wsp.). Wyniki: W grupie kobiet z ZM w okresie menopauzy w porównaniu z grupą kontrolną stwierdzono istotnie zwiększone stężenie hsCRP w osoczu i cholesterolu w błonach erytrocytarnych. Już po 4 tyg. terapii atorwastatyną wykazano istotne obniżenie stężeń: cholesterolu całkowitego (total cholesterol – TC), frakcji LDL cholesterolu, TG, hsCRP oraz cholesterol błonowy (o 47%) w porównaniu z wartościami przed leczeniem. Ponadto, aktywność ATP-azy-Na+/K+ znacząco wzrosła po 12 tyg. terapii (o 29%). Średnie wartości TC, cholesterolu frakcji LDL i cholesterolu błonowego po 12 tyg. terapii osiągnęły wartości kontrolne. Wnioski: Trzymiesięczna terapia atorwastatyną okazała się wystarczająca do skompensowania zaburzeń w strukturze błon erytrocytów u kobiet w okresie menopauzy ze stwierdzonym ZM.