Atherosclerosis and hormonal status in premenopausal women - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Robak-Chołubek, Dorota; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Miażdżyca jest chorobą mogącą rozwijać się przez całe życie kobiety. U nastolatek obserwuje się zmiany o charakterze pasm tłuszczowych, z których w kolejnym etapie mogą powstawać blaszki miażdżycowe. Na podłożu miażdżycy dochodzi do rozwoju wielu chorób sercowo-naczyniowych, będących główną przyczyną zgonów wśród kobiet. Na wiele czynników ryzyka rozwoju tych chorób mamy wpływ przez całe życie, np. rezygnując z palenia tytoniu, podejmując aktywność fizyczną, wprowadzając prawidłowe nawyki żywieniowe. Niektóre z czynników ryzyka, takie jak podwyższone ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów, nieprawidłowa tolerancja glukozy czy cukrzyca, wymagają nie tylko starań ze strony pacjentek, ale i specjalistycznego leczenia farmakologicznego. Hipoestrogenizm przed menopauzą, niezależnie od przyczyny (przedwczesne wygaśnięcie jajników, zespół policystycznych jajników, profilaktyczne usunięcie jajników), może prowadzić do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Negatywny wpływ dotyczy głównie dysfunkcji śródbłonka, spadku syntezy i bioaktywności NO, zmniejszenia stężenia frakcji HDL cholesterolu, otyłości, w tym głównie otyłości trzewnej. Niektórzy badacze wysunęli hipotezę, iż warunkiem korzystnego działania estrogenów jest zdrowy śródbłonek naczyń. Dlatego wydaje się zasadne jak najwcześniejsze rozpoczęcie leczenia hormonalnego (estrogenami lub estrogenami/progestagenami) w tych jednostkach chorobowych, które charakteryzują się deficytem estrogenów.