Pooperacyjna radioterapia u chorych na raka szyjki macicy – analiza wskazań i ocena wyników leczenia w sytuacji braku pełnej informacji o czynnikach prognostycznych - Bajon, Tomasz; Roszak, Andrzej; Milecki, Piotr; Kaźmierska, Joanna; Wareńczak, Żaneta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Cel pracy: W pracy przedstawiono ocenę skuteczności radykalnego i prostego wycięcia macicy u chorych na raka szyjki macicy, które otrzymały uzupełniającą radioterapię, oraz wpływ czynników prognostycznych na wyniki leczenia. Materiał i metody: Analizą objęto 86 chorych z rakiem płaskonabłonkowym po leczeniu operacyjnym i uzupełniającej radioterapii w latach 2000–2003. U 31 chorych (36,1%) przeprowadzono radykalne wycięcie macicy z węzłami chłonnymi – 24 chore (77,4%) były w stopniu IB, 4 (12,9%) w stopniu IIA i 3 (9,7%) w stopniu IIB. Proste wycięcie macicy wykonano u 55 chorych (63,9%), przy czym 51 chorych (92,7%) było w stopniu IB, a 4 chore (7,3%) w stopniu IIA. Wyniki: Przeżycia 5-letnie u chorych operowanych radykalnie i po prostym wycięciu macicy w I stopniu były porównywalne (79,1 i 80,4%). W stopniu II odsetek ten wynosił odpowiednio 50 i 75%. Wykazano istotnie większy odsetek przeżyć (p < 0,05) chorych z cechą N(–) (88,7%) w porównaniu z chorymi z przerzutami do węzłów (50,3%). Przeżycia w sytuacji jednoczesnego braku przerzutów w węzłach chłonnych i braku zajęcia przymacicz lub braku obecności komórek nowotworowych w przestrzeni naczyniowej wynosiły odpowiednio 90,2% i 93,4%, a w przypadku braku wszystkich tych czynników 100%. Wnioski: Wysoki odsetek chorych, u których wykonano proste wycięcie macicy (63,9%), nie zaś radykalne z limfadenektomią miedniczną, świadczy o nieprzestrzeganiu przez operatorów standardów postępowania chirurgicznego. Wyniki 5-letnich obserwacji wskazują, że u chorych, u których przeprowadzono operację radykalną z limfadenektomią, nie uzyskano lepszych wyników leczenia w porównaniu z wynikami odnotowanymi u chorych po prostej histerektomii.