Stężenie czynników wzrostowych w surowicy u kobiet z pierwotnym rakiem przewodowym gruczołu piersiowego - Sieja, Krzysztof; Stanosz, Stanisław; Grobelny, Władysław; Stanosz, Małgorzata; Puchalski, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Celem pracy była ocena stężeń czynników wzrostowych w surowicy oraz zależności stężeń od histologicznej złośliwości, wielkości zmiany nowotworowej i liczby zajętych węzłów chłonnych. Materiał i metody: Badaniem objęto 125 kobiet, podzielonych na dwie grupy. Grupa kontrolna (I) obejmowała 60 kobiet bez zmian patologicznych w gruczołach piersiowych. Grupę badaną (II) stanowiło 65 kobiet z pierwotnym, przewodowym rakiem gruczołu piersiowego, potwierdzonym badaniami klinicznymi i biofizycznymi. Średni wiek kobiet z grupy kontrolnej wynosił 49,56 ±6,36 roku, a wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) 23,16 ±2,98 kg/m 2 . Średni wiek kobiet z grupy badanej wynosił 54,6 ±10,89 roku, natomiast BMI 27,47 ±10,9. Stężenia czynników wzrostowych oceniono immunoenzymatycznie metodą ELISA, za pomocą zestawów firmy R5D System, a obecność receptorów estrogenowych metodą immunohistoenzymatyczną z użyciem zestawów firmy Dako. Wyniki: U kobiet z rakiem przewodowym gruczołu piersiowego w porównaniu z wartościami uzyskanymi w grupie kontrolnej występuje w surowicy znamienne zwiększenie stężeń nabłonkowego czynnika wzrostu (epidermal growth factor – EGF), transformującego czynnika wzrostu β (transforming growth fac- tor β – TGF-b), czynnika wzrostu fibroblastów 2 (fibroblast growth factor 2 – FGF-2), płytkopochodnego czynnika wzrostu (platelet-derived growth factor – PDGF) oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (insulin growth factor 1 – IGF-1). Wykazano, że stężenia EGF, TGF i IGF-1 zależą od stopnia złośliwości histologicznej, wielkości zmiany nowotworowej i liczby węzłów chłonnych zajętych procesem nowotworowym. Wnioski: 1. Znamienne zwiększenie stężenia czynników wzrostowych w surowicy u kobiet z pierwotnym przewodowym rakiem gruczołu piersiowego może przemawiać za miejscową ich syntezą w tkance nowotworowej. 2. Stopień złośliwości, wielkość zmiany nowotworowej i liczba zajętych węzłów chłonnych wpływają głównie na zwiększenie stężenia EGF, TGF i IGF-1.