Z jakimi odległymi następstwami terapii przeciwnowotworowej można się spotkać u pacjentów wyleczonych z choroby nowotworowej? - Stefanowicz, Joanna; Stachowicz-Stencel, Teresa; Sierota, Danuta; Adamkiewicz-Drożyńska, Elżbieta; Bień, Ewa; Połczyńska, Katarzyna; Szołkiewicz, Anna; Synakiewicz, Anna; Birkholz, Dorota; Balcerska, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Wskaźnik 5-letniego przeżycia dla dzieci z chorobą nowotworową wynosi obecnie 80–85%. Wzrasta zatem liczba dzieci wyleczonych z choroby nowotworowej. Cel pracy: Ocena występowania odległych następstw choroby i leczenia przeciwnowotworowego. Materiał i metody: Badaniami objęto 10 dzieci, które były leczone z powodu nerwiaka zarodkowego współczulnego (neuroblastoma – NBL) i mięsaków tkanek miękkich (MTM) w Klinice Pediatrii, Hematologii, Onkologii i Endokrynologii Akademii Medycznej w Gdańsku w latach 1992–2004. Każdego chorego poddano ogólnemu badaniu fizykalnemu i laryngologicznemu, wykonano podstawowe badania biochemiczne krwi i moczu oraz oznaczono stężenie hormonów płciowych. Wykonano badanie elektrokardiograficzne (EKG), echokardiograficzne (ECHO) serca, ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej, audiogram oraz trzykrotne pomiary ciśnienia tętniczego celem wykluczenia nadciśnienia tętniczego. Wyniki: Stwierdzono następujące nieprawidłowości: neurologiczne (niedowład wiotki kończyn dolnych) u 2 pacjentów, nefrologiczne (stan po usunięciu pęcherza moczowego i zabiegu wszczepienia moczowodu do pętli jelita oraz wyłonieniu ujścia jelita w powłokach brzusznych) u 1, okulistyczne (stan po enukleacji) u 1, endokrynologiczne (somatotropinowa niedoczynność przysadki) u 1, laryngologiczne (niedosłuch odbiorczy w zakresie wysokich częstotliwości) u 2, przewlekłe zapalenie wątroby typu C u 1, typu B u 2, naczyniowe: zwężenie żyły głównej dolnej (powikłanie po usunięciu nerki) u 1. Ponadto rozpoznano nieistotne hemodynamicznie wady serca w postaci niedomykalności zastawki mitralnej u 2 oraz niedomykalności zastawki aorty u 2. Wnioski: Pacjenci, którzy zakończyli leczenie przeciwnowotworowe, wymagają okresowych badań kontrolnych oraz stałej opieki specjalistycznej celem wczesnego rozpoznawania i monitorowania odległych następstw choroby i terapii.