FORUM EKSPERTÓWRaport POL-TAVI FIRST z zastosowania przezcewnikowej implantacji zastawki aortalnej typu Edwards-Sapien u pierwszych w Polsce 19 chorych z grupy bardzo dużego ryzyka, z ciężką stenozą aortalną i chorobami obciążającymi rokowanie - Zembala, Marian; Wilczek, Krzysztof; Przybylski, Roman; Chodór, Piotr; Nadziakiewicz, Paweł; Krasoń, Marcin; Sadowski, Jerzy; Dudek, Dariusz; Kapelak, Bogusław; Forysz, Danuta; Witkowski, Adam; Demkow, Marcin; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Raport POL-TAVI FIRST zawiera wyniki leczenia jako pierwszych w Polsce 19 chorych z ciężką objawową stenozą zastawki aortalnej, poddanych terapii metodą przezcewnikowej implantacji zastawki aortalnej (TAVI) typu Edwards-Sapien w okresie od listopada 2008 do marca 2009 roku. W raporcie uwzględniono 19 chorych (74% kobiety) w wieku 78 ± 4,8 roku z wysokim ryzykiem leczenia operacyjnego EuroSCORE Logistic 25 ± 7,6%. U 15 (79%) chorych wszczepiono zastawkę metodą przezkoniuszkową (TA), u pozostałych 4 (21%) metodą przezudową (TF). Zastawkę skutecznie wszczepiono u 16 (84%) chorych, z czego u 1 chorego wykonano tylko walwuloplastykę aortalną. W okresie szpitalnym zmarło 2 chorych (1 w okresie okołozabiegowym i 1 w 2. miesiącu po zabiegu). W obserwacji śr. 5- ± 1,5-miesięcznej (poza 1 chorym przebywającym nadal w szpitalu) wszyscy pacjenci zaliczają się do klasy wydolności NYHA I lub II. Wyniki TAVI u 19 chorych leczonych jako pierwszych w Polsce oceniamy jako dobre, a nowo wprowadzoną metodę leczenia najtrudniejszych chorych jako skuteczną, zasługującą na kontynuację, z zachowaniem starannej analizy medyczno-ekonomicznej leczenia.