KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHLeczenie hipoglikemizujące i stopień kontroli metabolicznej chorych z cukrzycą kierowanych do planowych zabiegów kardiochirurgicznych - Ruprecht, Zoﬁa; Kamińska, Anna; Lau, Grzegorz; Anisimowicz, Lech; Junik, Roman (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Chorzy z cukrzycą stanowią od 13 do 37% pacjentów poddawanych zabiegom pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG). W praktyce klinicznej często nie docenia się roli wyrównania cukrzycy w okresie przedoperacyjnym. Cel: Celem pracy była ocena leczenia hipoglikemizującego oraz wyrównania metabolicznego chorych na cukrzycę kierowanych do planowych zabiegów kardiochirurgicznych, głównie CABG (94,4% zabiegów). Materiał i metody: Badaniem objęto 72 pacjentów, w tym 92% z cukrzycą typu 2 i 8% z cukrzycą typu 1, w wieku 63 ± 8 lat i czasem trwania cukrzycy 10 lat ± 8,6 roku, których konsultowano w przyklinicznej Poradni diabetologicznej w ramach przygotowania przed planowaną operacją kardiochirurgiczną. Wyniki: Średnie ciśnienie skurczowe i rozkurczowe wyniosło odpowiednio 135 ± 17,5 i 76 ± 10,5 mm Hg, HbA1c 6,7 ± 1,9%, cholesterol całkowity 180 ± 53,5 mg/dl, LDL 98,1 ± 37,0 mg/dl, HDL 52 ± 13,2 mg/dl, triglicerydy 173 ± 142,6 mg/dl. Docelową wartość ciśnienia skurczowego (< 130 mm Hg) osiągnęło 47,2% chorych, rozkurczowego (< 80 mm Hg) 79,2%, HbA1c (≤ 7,0%) 66,7%, cholesterolu całkowitego (< 175 mg/dl) 56,9%, LDL (< 100 mg/dl, a u chorych z chorobą niedokrwienną serca 40 dla mężczyzn i > 50 dla kobiet) 70,4%, a triglicerydów (< 150 mg/dl) 56,2% chorych. Wszystkie cele terapeutyczne osiągnęło 5,9% chorych. U 72% badanych dokonano zmiany lub intensyfikacji leczenia hipoglikemizującego. Wnioski: Średnia HbA1c, ciśnienie tętnicze oraz parametry gospodarki lipidowej nie odbiegały znacząco od wartości rekomendowanych, jednak znaczny odsetek chorych nie osiągnął celów terapeutycznych, nie był odpowiednio przygotowany do planowanego zabiegu i dlatego wymagał zmiany lub intensyfikacji leczenia.