WADY WRODZONEKorekcja anatomiczna przełożenia wielkich naczyń z ciągłą przegrodą międzykomorową u 7-miesięcznego niemowlęcia - Mroczek, Tomasz; Wójcik, Elżbieta; Skalski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Korekcja anatomiczna przełożenia wielkich naczyń z ciągłą przegrodą międzykomorową powinna być przeprowadzona w pierwszych 3 tygodniach życia. Próby korekcji anatomicznej u starszych niemowląt poprzedzane są okresem przygotowania lewej komory (ang. pretraining) do pełnienia funkcji komory systemowej. W pracy przedstawiono przypadek 7-miesięcznego niemowlęcia z przełożeniem wielkich naczyń z ciągłą przegrodą międzykomorową, u którego przeprowadzona została korekcja anatomiczna wady po 2-tygodniowym okresie przygotowania lewej komory do pełnienia funkcji komory systemowej.