TORAKOCHIRURGIAWyniki chirurgicznego leczenia grzybniaka kropidlakowego płuc - Gabryel, Piotr; Piwkowski, Cezary; Kasprzyk, Mariusz; Zieliński, Paweł; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Wskazaniem do leczenia operacyjnego grzybniaka kropidlakowego płuc jest przede wszystkim nasilone krwioplucie. Leczenie operacyjne jest trudne technicznie, wiąże się z koniecznością rozległej dekortykacji, a co za tym idzie – z ryzykiem znacznej utraty krwi i przedłużonego przecieku powietrza. Cel: Ocena wskazań oraz wczesnych wyników leczenia operacyjnego grzybniaka kropidlakowego ze szczególnym zwróceniem uwagi na trudności śródoperacyjne i powikłania w okresie okołooperacyjnym. Materiał i metody: W okresie od 2000 do 2009 roku u 42 chorych przeprowadzono 43 operacje grzybniaka kropidlakowego płuca. Wykonano 31 lobektomii, 8 resekcji klinowych, 2 pneumonektomie, 1 bilobektomię, 1 wideokawernoskopię z kawernostomią. Historie choroby tych pacjentów zostały przeanalizowane retrospektywnie pod kątem czynników ryzyka, wskazań do leczenia operacyjnego, rodzaju operacji, powikłań pooperacyjnych i śmiertelności okołooperacyjnej. Wyniki: Nie było zgonów śródoperacyjnych. Trzech chorych zmarło w okresie pooperacyjnym. Przedłużony przeciek powietrza (> 7 dni) wystąpił u 5 chorych, u 1 z nich konieczna była reoperacja. Resztkowa komora odmowa utrzymywała się łącznie u 10 chorych (23%). Czas pobytu w szpitalu po operacji wyniósł średnio 20,2 dni (od 7 do 56 dni). Wnioski: 1. Podjęcie leczenia chirurgicznego w okresie masywnego krwioplucia często jest koniecznością, ale zwiększa ryzyko pooperacyjnych powikłań i śmiertelności. 2. Obecność litych zrostów opłucnowych i rozległa dekortykacja płuca zwiększają częstość pooperacyjnych krwawień i retorakotomii. 3. Pooperacyjne przecieki powietrza ustępują po dłuższym (> 7 dni) drenażu i zwykle nie wymagają retorakotomii.