PRAWO I ETYKA W MEDYCYNIECzy pacjenci są informowani przez lekarzy o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego? - Wroński, Konrad; Cywiński, Jarosław; Depta, Adam; Bocian, Roman; Dziki, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wprowadzenie: Jednym z podstawowych praw pacjenta jest prawo do informacji o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego. Akty prawne mówiące o tym prawie zostały zapisane w: Ustawie o zakładach opieki zdrowotnej, Ustawie o zawodach lekarza i lekarza dentysty i Kodeksie etyki lekarskiej. Cel pracy: Celem pracy była ocena przestrzegania przez lekarzy prawa pacjenta do informacji o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego. Materiał i metody: Grupa 500 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu za pomocą ankiety własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia badające przestrzeganie przez lekarzy prawa pacjenta do informacji o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego. Pacjenci poddani badaniu ankietowemu byli operowani na oddziałach chirurgicznych w różnych szpitalach. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników badań wykazała, że 491 (98,2%) respondentów otrzymało wyczerpujące informacje o rodzaju zabiegu operacyjnego, który zostanie u nich wykonany. Wśród 500 ankietowanych 322 (64,4%) odpowiedziało, że otrzymało wyczerpującą informację o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego, natomiast 178 (35,6%) stwierdziło, że nie zostało poinformowanych o stopniu ryzyka wykonania u nich zabiegu operacyjnego. Wnioski: Prawo chorego do informacji o stopniu ryzyka proponowanego zabiegu operacyjnego jest jednym z podstawowych praw pacjenta. Brak takiej informacji powoduje, że pacjent nie uzyskał pełnej informacji na temat proponowanego zabiegu operacyjnego, a zgoda wyrażona na zabieg operacyjny przez chorego jest nieważna. Lekarz wykonujący zabieg operacyjny bez zgody chorego może zostać pozwany przez pacjenta do odpowiedzialności odszkodowawczej z artykułów zapisanych w Kodeksie cywilnym.