Fizjologia i patologia wzrostu i utraty włosów na głowie u człowieka - Lis, Anna; Wcisło-Dziadecka, Dominika; Kamińska, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Od dawna włosy u człowieka straciły swoją pierwotną funkcję regulatora temperatury, w niewielkim stopniu zachowując czynności osłaniające przed szkodliwym wpływem mechanicznym, chemicznym i fizycznym, a ponadto spełniając rolę seksualną. W pracy przedstawiono charakterystykę cyklu włosowego u człowieka, patomechanizmy łysienia oraz fizjopatologię wzrostu i utraty włosów na głowie. Omówione zostały przyczyny wypadania włosów.