Opryszczkowate zapalenie skóry - Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W poniższym wyczerpującym doniesieniu poglądowym przedyskutowano opryszczkowate zapalenie skóry zgodnie z bieżącym stanem wiedzy na temat tej choroby, przytaczając także poglądy wcześniejsze. Dane postępowań diagnostycznych i leczniczych omówiono w aspekcie patogenetycznym. Zamieszczono barwne ryciny, zamiast czarno-białych, badań drobnowidowych, w tym immunofluorescencyjnych, aby uświadomić czytelnikom, jak wygląda rzeczywisty obraz, z jakim ma do czynienia osoba oceniająca badanie w celu postawienia prawidłowej diagnozy.